View Zlatko Dimitrov's profile on LinkedIn Follow Me on Pinterest Instagram

неделя, 12 август 2012 г.

Музеят на дървото и камъка "Terra Fantastica"

Какво е  “Тера Фантастика”?



Това е уникална  сбирка от около 3000 природни форми от камък и дърво.Събирана е в продължение на 30 години по речните корита и горите на България.

Една малка част от нея е изложена в музея на камъка и дървото в Пловдив.

Някои от каменните образувания са на възраст милиони години, а други са плод на съвременната игра на вятъра и водата:

 ·        През 1997 г експозицията е представена в международната изложба “ЕНЕКО” - Пловдив

·        През 1999 г, от 31 март до 03 април,   музеят участва в международната изложба “ДЪРВО И ЖИВОТ” – София.

·        През 1999 г. "Тера  фантастика" е събитие от Европейския месец на културата. На централния площад на Пловдив, в специално построено наколно селище от дърво, бяха показани експозиции от фондовете на музея. За един месец изложбата беше посетена от около 5700 души.

·        Част от експонатите за последните осем години са показвани в шест телевизионни предавания на БНТ и няколко изложби в Пловдив и София.

 Експозиционната  площ е 50 кв.м., общата площ   на хранилищата е 200 кв. м. Музеят има собственик, директор и един служител. Посещенията са безплатни, но могат да стават само след уговорка.

 Фондът съдържа творби от над 50 вида дървета,  като много често в една композиция  се влагат елементи от  5-10 вида дървесина.

В малкото случаи, когато се използват лепила или байцове, се работи само с екоматериали. По-популярни са сглобките по стари технологии.

За по-стойностните неща се дават сертификати, в  които се описва вида и произхода на дърветата и камъните и историята им. При желание се поставят трайни надписи.  Тера Фантастика има собствени опаковки и богат опит в  подготовката за транспортиране на творбите.

 Покупки  от "Тера Фантастика" има в САЩ (Чикаго, Вашингтон, Балтимор, Лос Анжелис, Ню Йорк),  Финландия (Хелзинки),  Швеция (Стокхолм), Турция (Истамбул), Швейцария (Женева, Базел, Берн), Мексико (Мексико) Гърция, Германия, Франция, Корея (Сеул).

Няма коментари:

Публикуване на коментар