View Zlatko Dimitrov's profile on LinkedIn Follow Me on Pinterest Instagram

събота, 7 ноември 2020 г.

Видове комисионни за търговците

 


Когато хората започнат да търсят работа в продажбите, те често предполагат, че има комисионна - но това не винаги е така. 


Много продажби включват комисионна. Някои плащат само комисионни, а други предлагат комисионна, но също така плащат определена „основна“ заплата ... а някои изобщо не плащат комисионна.

Без комисионна


Много при продажби на дребно не плащат никаква комисионна, особено за нови търговци. На продавач-консултанта се изплаща фиксирана заплата, независимо колко много или колко малко продават. Този вид работа, само на заплата, може да бъде утешителна за нов търговец, тъй като доходите му не зависят от това колко добре продава, но бързо може да стане разочароващо. Много търговци се мотивират с пари, така че ако няма постоянен стимул за добра продажба, те или ще си намерят нова работа, или ще спрат да опитват.

Основна заплата плюс комисионна


Продажбите, предлагащи основна заплата и комисионна, могат да предложат най-доброто от двата свята. Търговците биват възнаграждавани подходящо за успешни продажби, но не трябва да се притесняват от липса на доход, ако имат лош месец. Често комисионните не се изплащат, докато търговецът не достигне конкретна цел, като определен брой продажби или минимален размер на приходите за периода.

Повечето от тези комисионни се изплащане на периоди през годината, често на тримесечие или месечно. Някои работодатели обаче вместо това могат създадат график „база плюс бонус“, при който търговецът няма да получава нищо над основната си заплата до края на годината. Бонусите обикновено се основават на изпълнение или превишаване на определени предварително зададени цели, но те не може да са всички пряко свързани с продажбите. Например бонусът може отчасти да се основава на обратна връзка с клиентите или на на броя нови клиенти и т.н..

Само комисионна


Чистите комисионни продажби са точно това - търговците получават заплащане само според това, което продават. Ако търговецът не прави продажби един месец, той не получава заплащане. Успешните търговци обаче са склонни да печелят много повече пари с чиста комисионна работа, отколкото с еквивалентна базова заплата плюс комисионна.

Някои чисто комисионни работи могат предложат предпазна система под формата на „аванс срещу комисионна“. Фирмата плаща на своите търговци определена сума в началото на всеки период. В края на периода това предплащане се приспада, колкото и да е спечелил търговецът като комисионни. Ако търговецът спечели повече комисионни, отколкото са му били платени авансово, той запазва допълнителните пари. Но ако той печели по-малко от комисионни от усвоените аванси, той трябва да върне остатъка обратно на фирмата.

Различните видове изчисляване на комисионни


При само комисионна или базова заплата плюс комисионна, комисионната може да се изчисли по два основни начина: прав или променлив. Правите комисионни се изчисляват като определен процент или сума за продажба. Например, ако търговец на автомобили, може да получи комисионна от 10% от продажната цена за всеки автомобил, който продавде. Ако продава членство във фитнес зала, може да получит комисион от фиксирани 25 лв на продажба. Променливите комисионни са малко по-сложни и се променят, когато се посдигнат определени цели. Например, някой, който продава автомобили като от горния пример, може да направи 5% от първите десет коли, които продава в рамките на даден период, и 15% от всички автомобили, които продава след първоначалните десет.

В редки случаи при продажбата могат да се плащат и остатъчни комисионни. Това означава, че търговецът ще продължи да получава комисионни, докато даден акаунт е активен. Остатъчни комисионни понякога се предлагат при застрахователни продажби, например - докато клиентът продължава да плаща премии, търговецът продължава да получава комисионни.

Кой вид комисинна е подходящо за вас?


Съвсем нов търговец вероятно ще бъде най-добре да работи на базова заплата плюс комисионна. Това му дава малко място за дишане, докато усвоява продажбите и натрупва опит, но все пак предложете по-високо ниво на комисионна, тъй като става по-стимулиращо в продажбите. Опитните търговци са склонни да се съсредоточат върху извличането на колкото се може повече пари, така че често предпочитат позиции само с комисионни. Наистина добрият търговец на чисто комисионна работа може да спечели много пари, особено на работа, където той продава продукти и услуги от висок клас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар