View Zlatko Dimitrov's profile on LinkedIn Follow Me on Pinterest Instagram

четвъртък, 25 април 2013 г.

7 съвета и средства да предотварaтите кражбата на онлайн съдържанието ви


Писнало ли ви е от хора, които копират съдържанието ви, без вашето разрешение или признание?

Плагиатството е било проблем в интернет в продължение на години и с всяко ново поколение на блогъри идват и още групи от мързеливи хора, които са готови просто да копират съдържанието ви и след това да го поставят в техните собствени уеб сайтове. Има и хора, които автоматизират този процес използвайки плъгини или автоматизирани софтуерни програми, които могат да откраднат съдържанието от вашата
RSS емисия и след това да го поствавят цялото в уебсайта им секунди след като сте натиснали путона за публикувне.

Мисля, че е важно да се разбере разликата между кражбата и кооперирането; кражба е, когато някой автоматично възпроизвежда съдържанието ви без ваше разрешение, докато коопериране е, когато има споразумение между двете страни една статия да се използва при търговско или друг вид споразумение.

Съдържанието на уебсайта ви не идва безплатно, защото вие сте прекарали часове, може би дни за намиране на подходящите думи за вашия блог пост или може да са платили на професионален писател, за да напишете прекрасно описание на продукта. Вие имате пълното право да го защитите.

Това са седем инструмента, които можете да използвате, за да се предпазите от плагиати и може би да създадете няколко връзки към вашия сайт в този процес.


1. Създаване на PubSudHubbub
 
Понякога публикацията с откраднатото съдържание има по-висок ранг в търсачките, отколкото вашетоТова може да се случи, защото Google може да намери копирани версия на вашия пост, преди да ги открие във вашия сайт или блог и тогава търсачката ​​неможе да е 100%, която версия да определи като оригинала. Чрез препратка Pubsubhubub вие давате информация, че вие сте оригиналния източник на съдържанието и че вие сте го публикували първи.

Ако използвате Blogger или WordPress.com като ваша блог платформа, може да пропуснете тази стъпка, обаче ако използвате самостоятелно хостване на WordPress можете да инсталирате плъгин Pubsubhubbub безплатно.


2. Добави Връзки към съдържанието

Като опитни блогъри сигурно вече имате линкове към старите си постове в новите статии. Това не само е добре за вашите читатели и търсачките, а също така означава, че ако някой се опита да открадне съдържанието може да запази връзките към вашия сайт непокътнати.

Можете също да инсталирате част от код на вашия сайт от услуга наречена Tynt, която не само ще ви каже, колко често хората са копирали част от текст от уебсайта ви, но също така ще създаде линк към оригиналната публикация.

Друг начин да се уверете, че получавате признание за оригиналната статия е да инсталирате Yoast SEO плъгин или Yoast RSS Footer Plug-in в блога си. Тези приставки ви позволяват да добавяте някои персонализирани HTML кодове в емисията RSS, за да можете да добавите връзки към вашия сайт или профили в социални медии:


 3. Настройте Google Authorship

Едно от допълнителните предимства на това приложение е, че Google могат да бъдат сигурни по отношение на оригиналния автор на статията, което ще означава, че копираното съдържание има вероятност да остане вън класирането за първите места.

Ако имате Yoast SEO плъгин, инсталиран на вашия сайт това е лесно за изпълнение.


4. Спрете линковете към изображенията

Ако установите, че хора крадът от съдържанието на вашата
RSS емисия , тогава е много вероятно те да крадат и снимките от вашия сайт. Можете да направите някои промени в своя .htaccess файл, за да забраните линковете на изображението или ако искате да бъдете малко подли бихте могли, вместо да се върже линка на изображението, да посочва, че публикацията е открадната.

5. Проверете вашите препратки

Ако имате Trackbacks настройка в WordPress тогава вие ще получите известие всеки път, когато някой се свързв към вашия сайт, а ако имате настройка на RSS и линк към старите си публикации, Вие ще получите известие всеки път, когато някой препубликува поста ви.

Можете също да проверите връзките си в Google Инструментите за уеб администратори, и да видите дали всеки, който е свързан с вашия сайт е копирал съдържанието ви.
 

6. Настройте Google Alerts

Всеки път, когато публикувате нов пост настройте нов Google
Alert да ви изпрати известие, когато точното заглавие на публикациатя ви е преиздадена онлайн или уникално изречение от нея е било публикувано.

Google Alerts е много лесно за настройка и като безплатна услуга е чудесен начин да се следи всички положителни или отрицателни споделяния на вашата марка или блог.

Можете също така да зададете ръчно търсене в Google или да използвате услуга като Copyscape за да проверите за дублиране на съдържанието ви.
 

7. Как да се справим с плагиатите

Ако намерите крадецът съдържанието ви  е важно да запазите спокойствие. Знам, че искате да го хванете за гърлото и да го раздрусате, но изпращането на гневни имейли няма да ви помогне.

Първо опитайте да се свържете със собственика на сайта, понякога те може да не са наясно, че съдържание е откраднат, така че е най-добре да бъде професионалист. Ако това е  добър сайт  тогава може да поискате от администратора му:

    1. Да сложи линк към на оригиналния източник
    2. Да му позволите да използва съдържанието ви в замяна на линк

Ако става дума за много ниско качество сайт тогава поискайте съдържанието ви да се отстрани веднага и изчакайте отговора. Обикновено няколко дни изчаквайне са достатъчни, за да преминете към по-сериозно предупреждение, че ако съдържанието не  се отстрани до 48 часа ще предприемите действие срещу него.

Ако собственикът на сайта отказва да свали съдържанието или не реагира на предупреждението ви потърсете, коя е хостинг компания му.

След като знаете хостинг компанията можете да подадете официална жалба към тях за
отстранява на откраднатото съдържание от сайта ви. Хостинг компаниите приемат това много сериозно и ще действа бързо.

Можете също така да подаде молба DMCA в Google да отстранят
съдържанието от резултатите при търсене. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар